Ways to care for the heart

0
120

 

Continued from last week

Question 9: Does cholesterol accumulates right from an early age (I’m currently only 22) or do you have to worry about it only after you are above 30 years of age?

Answer: Cholesterol accumulates from childhood.

Question 10: How do irregular eating habits affect the heart?

Answer: You tend to eat junk food when the habits are irregular and your body’s enzyme release for digestion gets confused.

Question 11: How can I control cholesterol content without using medicines?

Answer: Control diet, walk and eat walnut.

Question 12: Which is the best and worst food for the heart?

Answer: Fruits and vegetables are the best and oil the worst.

Question 13: Which oil is better – groundnut, sunflower, olive?

Answer: All oils are bad.

Question 14: What is the routine checkup one should go through? Is there any specific test?

Answer: Routine blood test to ensure sugar, cholesterol is ok. Check BP, Treadmill test after an echo.

Question 15: What are the first aid steps to be taken on a heart attack?

Answer: Help the person into a sleeping position, place an aspirin tablet under the tongue with a sorbitrate tablet if available, and rush him or her to a coronary care unit, since the maximum casualty takes place within the first hour.

Question 16: How do you differentiate between pain caused by a heart attack and that caused due to gastric trouble?

Answer: Extremely difficult without ECG.

Question 17: What is the main cause of a steep increase in heart problems amongst youngsters? I see people of about 30-40 years of age having heart attacks and serious heart problems.

Answer: Increased awareness has increased incidents. Also, sedentary lifestyles, smoking, junk food, lack of exercise in a country where people are genetically three times more vulnerable for heart attacks than Europeans and Americans.

Question 18: Is it possible for a person to have BP outside the normal range of 120/80 and yet be perfectly healthy?

Answer: Yes.

_______________

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here